Kevir
Kom naar
Het Zuivelmuseum in Wapenveld

Wat is melk? Hoe maakt een koe lekkere en gezonde melk? Hoe gaat melken en waar gaat de melk heen? En wat maken we van melk en hoe komt het naar je toe? We hebben 8 thema’s geselecteerd die samen een spannende, interactieve en avontuurlijke ontdekkingsreis door de hoeve, de koeienstal en over het erf vormen. Hier komt de rijke geschiedenis van de zuivel door de eeuwen heen tot leven. Ontdek de wereld van melk!

  1. Voedingsbron melk – Wat is melk?
  2. Van gras, vee en melk – Hoe maakt de koe melk?
  3. Kwaliteit van melk – Hoe krijg je lekkere, gezonde melk?
  4. Melkwinning en melkverwerking – Hoe gaat melken en waar gaat de melk heen?
  5. Zuivelproducten – Wat maken we van melk?
  6. Zuiveldistributie – Hoe komt melk naar je toe?
  7. Economische betekenis van melk – Wat levert melk op?
  8. Zuivelorganisaties en promotie in de zuivel – Word jij verleid door melkreclame?

Leerzaam & interactief: van gras tot glas

In de boerderij zie je nog een ouderwetse stal en bedstee, je ontdekt en leert alles over melk. Het onderwerp ‘zuivel’ wordt in de breedste zin uitgelicht. Dat maakt het museum extra leuk en leerzaam! Je gaat naar huis met nieuwe kennis over de historie van melk én de actuele ontwikkelingen rondom zuivel. De schitterende locatie maakt de beleving compleet: boerderij Erve IJzerman is van oudsher een melkveebedrijf waar op een zeer traditionele wijze werd geboerd.

Van melkmeisje tot ‘Witte motor’

Ook voor volwassenen is er genoeg te beleven. Ken jij bijvoorbeeld ook de reclames met ‘Melk. De witte motor’, de kaasreclame met Miss Montreal! of ‘Ik had nog zo gezegd: geen bommetje’? Wat weet jij over de melkwinning en over het transport? Onze interactieve en educatieve ontdekwereld is er voor jong en oud.

Plattegrond Zuivelmuseum

Ga op ontdekkingsreis in de wereld van melk: het Zuivelmuseum is een educatieve en interactieve ervaring voor jong en oud. Welkom!”

Activiteiten in het museum
De kubus-route
Ga op ontdekkingstocht door het museum!
Lees meer
Van gras tot glas
In het Zuivelmuseum ontdekt iedereen, van jong tot oud, de wereld van melk.
Lees meer
Volg ons
op social media